Kiállítások Katz, Shlomo A sasnak útja az égen..

..Megölj igazat gonosszal?

*kép címe

(Mózes első könyve/Genezis 18:25)
A sorozat második, "Igazság" című csoportjába tartozik

("Távol legyen tőled cselekedni ilyen dolgot, hogy megölj igazat gonoszszal és olyan legyen az igaz, mint a gonosz, távol legyen tőled,")
Ábrahám, Izrael ősatyja, az igazság szerelmeseként jelenik meg - a történet legmagasztosabb pillanatát ábrázolva - a szitanyomaton: miután keleti vendégszeretettel fogadta sátrában a három idegent, megtudta hogy ők angyalok, akik azért jöttek, hogy elmondják: felesége, Sára, hamarosan fiúgyermeket fog szülni és hogy Isten a bűnös városok, Szodoma és Gomorra elpusztítására készül.
Ábrahám nem adja fel könnyen. Alkudozik Istennel : “Vajjon elpusztítod-e az igazat a gonosszal?” (Mózes első könyve 18:23) és kicsikar az Istenből egy igéretet, hogy nem pusztítja el a várost, ha talál benne tíz igaz embert. (mint tudjuk, a végén nem talált tíz igaz embert és a városokat Isten lerombolta.)
A kép a történet több részletét kombinálja. A távolban Sára látható, aki kihallgatja a sátorból az angyalok beszédét és hitetlenkedve nevet a hallottakon. Jobb oldalon található az étellel és itallal megrakott asztal amellyel Ábrahám kínálta vendégeit, és a tölgyfa, melynek árnyékában azok ültek. Középen van Ábrahám a három angyallal az oldalán, és könyörög az Istennek, kegyelmezzen meg Szodomának és Gomorrának. Az angyalok öltözete - egy régi művészeti hagyománynak megfelelõen - piros, és egy kissé a föld fölött lebegnek, kifejezve ezzel túlvilági mivoltukat. A négy figura egy kőszírt tetejéről figyeli a Holt Tenger Völgyét és a két várost, melyek fallal körülvett, megerősített városoknak látszanak. A falak mellett Sodoma és Gomorra lakóinak kis távoli figurái láthatóak utalva különféle züllött és bűnös cselekedeteikre. A városok felett lebegnek a fenyegető veszedelem felhői, amelyeket Ábrahám hiába próbál Istennel folytatott vitájában eltávolítani.
Shlomo Katz

..Megölj igazat gonosszal?

50x63,5 cm + a papír széle
44 szín szitázásával készült

Katz, Shlomo Életrajz