Kiállítások Katz, Shlomo A sasnak útja az égen..

Jechezkél látomása

*kép címe

(Jechezkél 1:1-28)
A sorozat első, "A Légierő Dicsőségére" című csoportjába tartozik
A kép jobb oldalán Jechezkél próféta, sötétségbe burkolva, tompított színárnyalatokkal jelezve. Eksztatikus mozdulattal takarja le szemeit, hogy ne nézzen rá arra a csodálatos látomásra, amely megjelent előtte: az Isten képmására, amelyet négy szárnyas figura - egy sas, egy ökör, egy oroszlán és egy ember - vesz körül, középen a szivárvánnyal. A képen az Isten test és arcnélküli lángnyelvként, a körülötte levő lények pedig a (világűrből?) külvilágból származó mechanikus, különleges hipnotikus színekben pompázó robotokként jelennek meg.

Kétségtelenül, itt az író Erich von Däniken képzeletgazdag interpretációja hatott rám, aki Jechezkél látomását egy űrhajó földet érése bizonyítékának tekintette. Teóriájának szükségképpeni elfogadása nélkül, ezt nagyon festőinek és megfelelőnek találtam a Légierő Akadémiájának készítendő kép megalkotásához.

Bárki, aki ismeri Raffaello festményét, az “Ezékiel látomásá”-t , megtalálhatja annak nyomait ezen a nyomaton is. Ez nem a nagy reneszánsz mester öntudatlan hatása, hanem az elmélkedés és tervezés eredménye. Ugyanúgy, ahogyan Raffaello festményében kimutatható a 400 évvel korábban Franciaország déli részén (Moissac) készült relif mintaként való felhasználása, én követtem az ő 400 évvel ezelőtti példáját, de én olyan modern figurákkal terveztem meg, amely a mi korunkat fejezi ki.
Shlomo Katz

Jechezkél látomása

50x63,5 cm + a papír széle
48 szín szitázásával készült

Katz, Shlomo Életrajz