Kiállítások

G E N E S I S

Bán Béla emlékkiállítása - 3.

2010. április 30.

Bán Béla

A kiállítás elé

 

100 éve, 1909 május 14-én született Bán Béla. Ebből az alkalomból készült virtuális tárlatunk, amely a GENEZIS címet viseli.

Az 50 alkotásból álló sorozat 1962 és 1968 májusa között készült. A családi legendárium szerint Bán Béla az emigráció előtt olvasta először a Bibliát, s ennek hatására születtek a képek. Minden egyes kép konkrét bibliai szövegrészhez kapcsolódik, sorszámukat a művész magukon a képeken is feltüntette.

 

Az akvarell-vegyes technikával készült képekhez több vázlatot is készített a művész. Ezekből a rajzokból, amelyek önmagukban is értékes műalkotások,  néhány itt is látható.


 

A sorozat teljes egészében soha nem került kiállításra, ez az első alkalom, hogy mind az ötven kép együtt látható. (Valójában ötvennégy, mert négy témát a művész két változatban is elkészített.)  A sorozat néhány képe is csak a művész halála után szerepelt kiállításokon.

1986 ban Tel-Avivban a "Biblia Házá”-ban négy képpel szerepelt, s ezzel a meghirdetett pályázat első díját nyerte el.

1996 november 9-december 10 között Bán Béla emlékkiállítást rendeztek .Ra'anannan a „Városi Kultúrális Központ és Emlékház” kiállítótermében - itt tizennyolc bibliai témájú kép került bemutatásra.

2006-ban augusztus 29 és október 14 között Budapesten a Home Galériában rendezett tematikus kiállításon a sorozat 8 képével szerepelt Bán Béla.

A bibliai idézetek magyar változatát a Káldi György fordítása nyomán 1915-ben kiadott (Szent István Társulat kiadása) Szentírás alapján szerepeltettük. Az angol szöveg forrása „The Jewish Family BIBLE London Edition 1881.

Köszönetet szeretnék mondani Susana (Zsuzsanna) Hatamnak, Bán Béla lányának, aki elkészítette és rendelkezésemre bocsátotta a képek fotóit.

Remélem, hogy virtuális tárlatunk nézegetése sok látogatónknak fog örömteli perceket szerezni.

Budapest, 2009. június 14.Gábor Ágnes