Kiállítások

ÉKSZEREK JÖVŐIDŐBEN - Bartha Ágnes kiállítása

Bartha Ágnes

 

 

 

     

 

 

Több évtizedes kiállító-művészi pályám során folyamatosan kísérleteztem új anyagok integrálásával az ékszerészetben, mert szerettem volna megtalálni azokat, amelyek jobban idomulnak a huszonegyedik század megváltozott izés és formavilágához, mint a hagyományos nemesfémek.
1985 óta dolgozom üvegplexivel, amelyet ezüsttel és féldrágakövekkel kombinálok ékszereimen. Az üvegplexi a műanyagok igen nagyszilárdságú, tartós fajtájából való. 25 éves személyes megfigyelések bizonyítják időtállóságát, mert a belőle készült első darabok, nagy igénybevétel ellenére, napi hordásban is, máig megőrizték fényüket és gyakorlatilag nem karcolódtak, nem törtek és nem használódtak el, mint a műanyagból készült tárgyak általában. Igen látványos, a mai kor igényeihez jól igazodó, nagy és dekoratív ékszerek készíthetők plexiből, amelyek jól hordhatóak, mert nem súlyosak. Feketében és átlátszóban ünnepélyesek és elegánsak, de csodálatos színkompozíciókban hozzájuk illő féldrágakövekkel minden ruhához napi használatban is képesek maradandó látványt nyújtani és a nemesfém ékszerek rangjára emelkedni.

 

2008. Július 30.

Bartha Ágnes

 

Köszönet a fotók elkészítéséért Szelényi Károlynak, Solymos Andrásnak, Erdőháti Áronnak, Bartha Ágnesnek és Kuti Krisztinának!